יום שבת, 5 ביולי 2025

דן בן אמוץ בסירה אחת

הפוסט הזה יוקדש לתכנית הרדיו "שלושה בסירה אחת" ולכוכב התכנית דן בן אמוץ.
 
בעבר הוקדשו פוסטים למספר תכנית רדיו.
- תכנית הרדיו של סוף שנות ה60 עד אמצע שנות השבעים (ליתר דיוק בין נובמבר 1968 ל1976) היתה "שלכם לשעה קלה". בתכנית זו עמד אמן שביצע מערכונים, שירים וחיקויים והזמין אמנים אורחים. מערכונים בולטים מהתכנית הם: "זהירות נהגת" ו"רבע עוף או בורקס" של יוסי בנאי ורבקה מיכאלי, "נישואין כמוסד סגור" של תיקי דיין ואורי זוהר, "מצבנו הבטחוני" של שייקה אופיר ויהורם גאון, "איש צדיק היה" של שייקה אופיר ושרגא פרידמן, "התכנית כבקשתכם" ו"מודיעין 14" של גדי יגיל ורבקה מיכאלי, "אוכל קדימה אוכל" של בומבה צור, ועוד ועוד. את הפוסט המוקדש לתכנית זו ניתן לקרוא כאן
- תכנית הרדיו הפופולארית בסוף שנות השבעים היתה "לצון נופל על לצון" עם המערכונים של דודו טופז: "רסר מספר לבנו את סיפור כיפה אדומה", "בריכת שחייה אקסלוסיבית" ו"שעועית" של דודו טופז ורויטל עמית. את הפוסט שהוקדש לתכנית זו ניתן לקרוא כאן.
- תכנית הרדיו של שנות השמונים היתה "מה יש" (בשנים 1983-1987). הנחה אותה ארז טל ובלטו הדמויות של "האשם תמיד" שגילם יאיר ניצני, ודמותו של "ג'ימי אוחנה" שגילם דני רובס. בעבר הקדשנו פוסט לקטעים של ג'ימי אוחנה, ששר שירים ישראלים ועיוות אותם כראות עיניו. כמו שאמר דני רובס בעבר "לקחתי שירי נכסי צאן ברזל והפכתי אותם לנכסי בקר ונחושת". את הפוסט שהוקדם לתכנית זו ניתן לקרוא כאן
- אז הקדשנו פוסטים לתכניות רדיו משנות השישים, השבעים והשמונים, ומה עם תכנית הרדיו הבולטת של שנות ה50?  
אז הפוסט הזה מוקדש לתכנית הרדיו של שנות החמישים "שלושה בסירה אחת" (בשנים 1955-1959) שהנחה יצחק שמעוני וכוכב התכנית היה דן בן אמוץ.
  
 
דן בן אמוץ נולד בשנת 1924 בפולין בשם מוסיה (משה) תהילימזאגער. כשעלה ארצה בשנת 1938 במסגרת עליית הנוער לכפר הנוער בן שמן, ירמיהו שפירא עברת את שמו למשה שעוני. בשנת 1943 הצטרף לקיבוץ בית קשת, הקיבוץ הראשון שהוקם על ידי חיילי הפלמ"ח. הפלמ"ח אירגן לו מסמכי זיהוי מזויפים, והשם החדש שבחר לעצמו הוא דן בן אמוץ. משם הצטרף לפלי"ם שבפלמ"ח, בה התגבשה סביב דן בן אמוץ גרעין של פעילות תרבותית עשירה.בן אמוץ כתב שירים ומערכונים יחד עם חבריו לפלוגה, ישעיהו גולדשטיין (לימים שייקה אופיר) וחיים פיינר (לימים חיים חפר), וארגן מופעים וערבי הווי. 
עם סיום מלחמת העצמאות נסע בן אמוץ לארצות הברית, שם למד קולנוע. כשחזר, התבלט בכתיבת פיליטונים, מערכונים, מדורים עיתונאיים וקטעי הומור והווי. 
 
בן אמוץ השתתף בתכנית הרדיו הסאטירית "שלושה בסירה אחת" ששודרה בקול ישראל בין השנים 1955-1959. השידור התקיים מדי חודש ביום שבת לפני הצהריים, ובשידור חוזר כעבור שבועיים. מנחה התכנית היה יצחק (צחי) שמעוני, מבכירי העבודים בקול ישראל. יחד עם יצחק שמעוני ערכו את התכנית, אלון שמוקלר ויהודה האזרחי. את הרעיון שאב שמעוני מתוכנית בריטית, בה צוות קבוע נשאל שאלות שונות וענה תשובות מתחכמות, לאו דווקא לגופו של לעניין. התכנה שודרה בשידור חי מול קהל, והיתה למוסד רדיופוני שהותיר את רחובות ישראל ריקים מאדם. בעקבותיה נולדו התכניות "לצון נופל על לצון" (בסוף שנות ה70) ו"יתוש בראש".
בנוסף למנחה, יצחק שמעוני, השתתפו בתכנית גבריאל צפרוני, נקדימון רוגל, אמנון אחי נעמי, שאול ביבר, שלום רוזנפלד, רות בונדי, דן אלמגור, שמואל אלמוג, שמואל שניצר, עדה בן-נחום, חיים חפר, יצחק איתן וכמובן, כוכב התכנית, דן בן אמוץ.
שם התוכנית הושאל מכותרת ספרו של הסופר האנגלי, ג'רום ק. ג'רום "שלושה בסירה אחת (מלבד הכלב)".
 
 
איך לעשות מה (ספר, 1962)
 
בשנת 1962 יצא ספרו של דן בן אמוץ "איך לעשות מה".

 
בתחילת הספר ישנה הקדשה של דן בן אמוץ:
מוגש לך באהבה בחיבה, לזכר השעות הנפלאות שבילינו יחד ולא ידענו איך לעשות מה. ואיפה. שלך באהבה ובידידות של אמת. דן בן אמוץ. תל אביב. שנות השישים (המאה הXX).
 
הספר חולק ל6 מדורים:
(1) בסירה אחת - בו ישנם מערכונים מהתכנית "שלושה בסירה אחת": ההספד, חליפת מכתבים, שיח ערש (של בייבי-סיטר), נאום דמאגוגי, קללות חדשות, מיומנו של נהג תיירים, ירקן תיאטרלי, שיעור בקוסמטיקה, לייזר בהיכל התרבות, שכנים, השדכנית, מיומנו של ילד בן תשע, שיחה בצריף התנועה בשונם, מכתב אהבה של נהג ירושלמי, הצילו - מספרים בדיחה.
(2) איך לעשות מה - קטעים המדריכים איך לעשות: איך לכתוב סיפור, איך לכתוב שיר, איך לכתוב ביקורת, איך לחבר מחולות עם, איך לנהל יחסי ציבור, איך לזכור מספרים ושמות, איך להמציא פנינים, איך ליצור בגד לאומי, איך לצלם יומן קולנוע, איך לכתוב יומן נעורים, איך לבשל סעודה ליום העצמאות, איך להיות שליח ציוני, איך לכתוב בשפה עשירה, איך להמציא בדיחה אחת ולתמיד.
(3) מהתלות - קטעים הקשורים בפרוייקטים של דן בן אמוץ (כמו "תל אביב הקטנה", מועדון "החמאם", "ו...3 נקודות" של בצל ירוק). רשימת הקטעים: אילן היחש, צו בדבר הראש, תל אביב הקטנה, מאזן החמאם, מודעת בחירות, ברכה לנסיך רנייא, על המחבר מאת המחבר, מה תאמר הבקורת על ו.. 3 נקודות, מי הוא מה, לשנה טובה, אבני נגף בדרכו של שייקה אופיר.
(4) מדברים בעד עצמם - ישנם קטעים שכתב דן בן אמוץ לתכנית "האדם הצוחק" של שייקה אופיר, כמו "שוטר המקוף" ו"המושבניק". רשימת הקטעים: שוטר מקוף, נשים, רק היום, המומחה לערבים, יועץ פינאנסי, סוכן ביטוח, אלי שיקאגו, מושבניק.
ההקדשה בתחילת הספר
(5) על במותיך חלל
-
במדור זה מספר תתי מדורים: אלטע זאכן (כולל את: שמעתם משהו על חדר?, אגדת המכונה שניצחה את האדם, כנס ותיקי פליץ), משלי ערב (כולל את הנהגים, בית ספר), תל אביב הקטנה (מספר קטעים מתוך ההצגה: הילד הראשון, מלכת פורים, הספרדים, בנמל יפו, הסנובית), שבעת מדורי אהבה (נישואין, תשעה ירחי לידה, אהבה, בגידה, שנאה, גירושין, נישואין 2), קשרים וגשרים (הקטעים: הרצאה לפורים, הקשיבו הקשיבו, דתיאדה, אד גוליבאן בארץ הננסים, ים הוא גם כן לחם, היו זמנים, היה היו זמנים)
(6) עתונים ישנים - הקטעים: הופעתי עם ויויאן לי, מכתב לTime, השקר הגדול ששמו מחולות עם ישראליים, התוכן, לוח הציירים, לוח השגיאות.
 
 
 
 
 
במדור הראשון "בסירה אחת" קיימים מספר קטעים שהופיעו לאחר מכן בתקליט "בסירה אחת":
ההספד, נאום דמאגוגי (תורת הנאום), קללות חדשות (מבחר הקללה העברית), ירקן תיאטרלי (הירקן), מיומנו של ילד בן תשע.
 
 
תוכן העניינים של הספר "איך לעשות מה"

 
 
 
בסירה אחת (תקליט, 1964)
 
בשנת 1964 יצא תקליט שכלל 6 קטעים בביצועו של דן בן אמוץ מתוך התכנית "שלושה בסירה אחת" ונקרא "בסירה אחת". התקליט יצא בהוצאת "הדרן", מספר סידורי HAD 01-005. 
בעטיפה האחורית של התקליט נכתב כך: "מבחר הקלטות מקוריות מתוך תכנית קול ישראל "שלושה בסירה אחת" שהושקה ונווטה עד לטביעתה, בידי יצחק שמעוני ואלון שמוקלר, בהשתתפות יהודה האזרחי".

ב1973 יצא התקליט בהוצאה מחודשת ונקרא "איך לעשות מה" (כשמו של הספר). התקליט יצא בהוצאת הד ארצי, מספר סידורי BAN 14397.
בעטיפה הראשית רשום "התקליט הקלאסי של דן בן אמוץ" וכמו כן רשום "לא מומלץ לילדים מתחת לגיל 8". 


עטיפה קדמית של התקליט "בסירה אחת"

רשימת הקטעים בתקליט:
צד א:
01 הירקן
02 תורת הנאום
03 שלום עליכם

צד ב:
01 ההספד
02 יומנו של ילד בן תשע
03 מבחר הקללה העברית: לנהגים, לציירים, לסופרים, לרוקחים 
 

 
 
רשימת הקטעים:
 
הירקן - בספר "איך לעשות מה" המערכון נקרא גם "ירקן תאטרלי".
עטיפה אחורית של "בסירה אחת" 
דן באמוץ הוא ירקן. הוא ראה כל הצגת תאטרון. הוא משווק את הצגות התאטרון ואת השחקנים כשם שהוא משווק את הירקות שהוא מוכר.
למשל: "מלון. מלון זהב. היום מלון. אננס. דבש. סוכר. שמפניה. מרלין מונרו. גרטה גרבו. חנה מרון. רוברט טיילור. בן גוריון. בלירה, בלירה. רק היום!".
 
 
 
תורת הנאום - בספר "איך לעשות מה" המערכון נקרא גם "נאום דמגוגי".
איך לשאת נאום בחירות מבלי לומר דבר. לאחר נאום של מספר דקות שבעצם בן אמוץ לא אומר שום דבר משמעותי, הוא מסיים את נאומו במשפט "זוהי עמדתנו, וממנה לא נסוג לעולם!". 
 
 
עטיפה קדמית של התקליט "איך לעשות מה"
שלום עליכם - דן בן אמוץ לקח קטע מתוך "טוביה החולב" של שלום עליכם ותרגם אותו ליידיש. אחד תרגום תאטרלי ואחד תרגום עממי.

הקטע הראשון בעברית:
נכנס אני לחצר ונגש אל עגלתי לטפל בּסוסי – אוי מה היה לנו! הֹוָה וְשֶׁבֶר עַל שֶׁבֶר! מבּיט אני על סביבותיו ומביט לצדדים – וְהַיֶלֶד אֵינֶנוּ: נעלם סוסי!
“נו, טוביה, אני מהרהר בּפני עצמי, עכשיו ודאי לי, כי יבשו לך וגם נלכדת”…. ואני מעלה בּזכרוני אותו המעשה היפה, שמצאתי כתוב בּספר עתיק בּשכבר־הימים. 

לאחר מכן מבצע בן אמוץ את הקטע הראשון ביידיש תאטרלי.

הקטע השני בעברית:
מעשה בּחסיד אחד, שנשבּה לבין החברה היפה, בּני כת־ליצנים, והיו הללו מפתים ומשדלים אותו בדבּרים רכים, עד שהביאוהו לארמון נהדר, פַּלַּטִּין שֶׁל מֶלֶךְ, והיו מאכילים ומשקים אותו כל אותו הלילה, ואחר־כך עמדו פּתאום ונעלמו כולם והשאירו אותו יחידי עם יפהפיה אחת. הציץ אותו חסיד על היפהפיה, ראָה שאין זו נקבה כלל, אלא חיה רעה. הציץ על החיה הרעה, מיד ראה שחתול היא זו. הציץ החסיד על החתול, הפך החתול את עורו ונעשה שפיפון… 

לאחר מכן מבצע בן אמוץ את הקטע השני בידיש עממי. 
עטיפה אחורית של התקליט "איך לעשות מה"
 
 
 
ההספד - אחד מהקטעים המפורסמים של בן אמוץ. 
דן בן אמוץ בהספד עצמי על קברו הפתוח. "הוך דן, דן, דן, דן. איך! איך הלך מאיתנו דן בלי אזהרה מוקדמת. נפלה כותרת ראשנו. נפלה. מת זה. מת באופן דחוף". "איך נפלו גיבורים באמצע הסעודה ... באמצע האוכל הולכים? ואל תחשבו. דווקא אכל יפה. אכל - נפל. נפל - הלך. הלך - לא שילם". בהספד זה מדגיש בן אמוץ את הרגליו לאכול ולא לשלם. "נפל בשעת מילוי תפקידו. ולא היתה לו אף פעם מחלת הנפילה בתפקיד". הוא גם מספר על אהבתו לאנשים: "איך אהב זה אנשים. איך. איך עשה הכל בשבילהם. צרות עשה". הוא אף החמיא לעצמו: "לו הצער מים - אנחנו בריכה! לו הכאב עץ - אנחנו חורשת קקל! .. רק אתמול היית בארמן (Bar-Man) והיום אתה בר-מינן". ... "נבל הפרח שלך, יא נבל. מי יאכל איתנו ולא ישלם?".
  
המערכון יעלה בקרוב לעמוד היוטיוב של מערכונים ישראלים.  
 
ההספד - דן בן אמוץ. מתוך הספר "איך לעשות מה" - עמודים 10,11,12
 
 
מיומנו של ילד בן תשע - בן אמוץ הוא ילד בן 9 שאביו קנה לו יומן ואמר לו שעליו לכתוב את כל מה שהוא עושה. אבל רק את האמת! אז הוא רשם. 
ביום א': "קמתי, התרחצתי, התלבשתי, אכלתי, הלכתי לבית ספר. אחר כך חזרתי הביתה, עשיתי שיעורים, אכלתי, התפשטתי, שכבתי לישון." ביום ב': "קמתי, התרחצתי, התלבשתי..", "היה יום מעניין".
ביום ג' "כל הכיתה יצאה לטייל לישובי הפרוזדור. ראינו המון דברים. חזרתי הביתה עייף אך מרוצה".
ביום ד' - "רינה היא הילדה הכי יפה בכיתה. שרפתי לה צמה. אהבתי גם לחם, אהבתי גם פול, אך את רינה אהבתי יותר מהכל. דחפתי אותה לפינה והרבצתי לה עם סרגל".
ביום ו' הוא קרא את הספר שאמו קנתה לו. חסמבה בסוכנות.
יום שבת - אסור לכתוב היום. יופי.
יום א' - ההורים הלכו לקולנוע ואחותו הגדולה חיה נשארה בבית. בתולה זקנה, כבר בת 18. החבר שלה איציק הצנחן בא ב9, הביא לו משרוקית וחשב שיילך לישון. הוא התיישב ליד חיה ואמר לדן שיילך לישון. הוא הלך לחדר והסתכל מהחור של הדלת. איציק התחיל לדגדג את חיה. אבל היא לא צחקה. הוא יכול להשתגע כשמדגדגים אותו ככה.
ביום ד' - הלך לבית הספר וכל היום הילדים צעקו לו: "רמי ורינה חתן וכלה". המורה התחיל לשאול אותו שאלות ולהרגיז אותו. אז הוא שם לו חומר נפץ בשולחן. הוא ברח הביתה. אבא ישב וקרא עיתון. הוא סיפר לו על המורה וחומר הנפץ, ואבא אמר: "אידיוט. רוץ מהר לבית הספר ותבקש סליחה". ואז הוא ענה: "איפה בית הספר?!".
 
הגרסה מתוך "שלושה בסירה אחת" (1958) עם ההקדמה של המנחה, יצחק שמעוני, הופיעה באוסף שיצא ב2017 "קול ישראל מירושלים" בדיסק מספר 8: "אותי זה מצחיק - המערכונים הבלתי נשכחים, חלק א". 
מיומנו של ילד בן 9, מתוך הספר "איך לעשות מה" - עמודים 37,38
 
 
מבחר הקללה העברית (לנהגים, לציירים, לסופרים, לרוקחים) - המערכון נכתב לתכנית הרדיו "שלושה בסירה אחת" בשנת 1958.
 
קללות לנהגים:
יקח אותך הטראפיק, נבלה קטנה. 
שתרדם בקסטל ותתעורר בהדסה. 
שיצא לך גריז מהאזניים. 
שתדלק על המקום בדלקת ראות, טרנטה שכמוך. 
שיעשו לך שלייף סופאפים במעיים.
חתיכת טיאר מפונצ'ר שכמוך.
שתעשה אקסידנט בזמן הטסט ותשלם פיצויים כל ימי חייך לטסטר.
שתפוצץ את הראש אחרי הניקוי. ותשבור את רגל הברקס בירידה.
חמור אחד. ווזווז.
תסתלק מפה לפני שאני קורע לך את הטמבון.

קללות לסופרים
:
שתמות מרעב כל ימי חייך. ורק אחרי מותך יוודע לכולם איזה מין גראפומן היית תמיד.
שתזכה בפרס רמת גן.
פלגיאטור עלוב שאינו מתבייש לגנוב מפלגיאטורים.
ששמך ילך לפניך. על קביים.
שישאו אותך על כפיים. לבית חולים.
שתרד אל העם ושלא יעלו אותך משם יותר.
משורר מפלגה. אני מזלזל בך.

קללות לציירים
:
שתצמח לך עין במצח כמו בציורים שלך.
גאון בינוני. שתחתוך לעצמך אוזן בזמן הגילוח.
צבאי שכמוך. סייד נתלה. הלוואי שתקבל שיכון בחיפה ושכל ימי חייך תצטרך לצייר פורטרטים של אבא חושי.
תלך מפה או שאני מורח אותך לתוך ציור קיר.
תסתלק לפני שאני עושה ממך פורטרט מודרני.

קללות לרוקחים
:
שתבלע עשרה כדורי מרץ ועשרה כדורי שינה. ושתהיה זקוק לעשרה כדורי פרגין כדי להפסיק את המלחמה הפנימית.
שתזדקק לחצי ממה שאתה מוכר לאחרים.
שבר חוקן שכמוך.
שישימו לך תחבושת חרדל על הפרצוף האנטיביוטי שלך.
שיצלצל לך כל היום בראש ושתחשוב שזה הטלפון. 
הלוואי שכולם יהיו בריאים! 
 
 
המערכון יעלה בקרוב לעמוד היוטיוב של מערכונים ישראלים.  
 
 
הגרסה המלאה של המערכון מתוך "שלושה בסירה אחת" בשנת 1958 הופיעה באוסף "קול ישראל מירושלים" (2017), דיסק מספר 8 - אותי זה מצחיק - המערכונים הבלתי נשכחים (חלק א). באוסף נקרא המערכון "מילון הקללות".
השתתפו במערכון המנחה, יצחק שמעוני, והמשתתפים דן בן אמוץ, אמנון אחי נעמי, גבריאל צפרוני ושלום רוזנפלד
אורכה של הגרסה המלאה כ14 דקות, כאשר גרסת התקליט כמעט 5 דקות (4:47). בגרסת התקליט מופיעים קללות ל4 מקצועות (נהגים, סופרים, ציירים (אומנות), ורוקחים) ובגרסה המלאה ישנם 8 מקצועות (4 מקצועות נוספים: רופא שיניים, הנדסה, מסחר והוראה).
בגרסת התקליט הופיעו רק הקללות בפי דן בן אמוץ. בגרסה המלאה הופיעו הקללות בפי כל המשתתפים כולל דן בן אמוץ.

והנה פירוט של מילון הקללות המלא:

1) המקצוע הראשון - נהגים
דן בן אמוץ: (זהה לקטע שמופיע בתקליט)

2) המקצוע השני - סופרים
אמנון אחי נעמי: שתהיה עשיר כמו נתן אלתרמן ומוכשר כמו אהרון מגד.
שלום רוזנפלד: הלוואי שתגיע למדרגה שאפילו זלמן שניאור כבר יגיד עליך מילה טובה.
הלוואי שיציעו את כל כתבי שלך.
דן בן אמוץ: (זהה לקטע שמופיע בתקליט)

3) המקצוע השלישי - רופא שיניים
גבריאל צפרוני: שיפלו לך כל השיניים מהפה, וישאר לך שן אחד עם כאב שיניים.
דן בן אמוץ: שיעקרו לך את השיניים עם טרקטור.
שיקדחו לך חור במקדחה חשמלית שמעבירה זרם.
שיעשו לך סתימה באף.
שיקדחו לך בשיניים עם קומפרסור של מחלקת עבודות ציבוריות.
שיכניסו לך את גשר הירקון בין השיניים העקומות שלך.
ימך שנך!

4) המקצוע הרביעי - אומנות
אמנון אחי נעמי: שתהפוך מפורטרט לטבע דומם.
שלום רוזנפלד: הלוואי שיהיו לך זכויות של האוהל וחובות של הקאמרי.
הלוואי שיתלו את הציורים שלך רק משום שלא מצאו אותך.
דן בן אמוץ: (זהה לקטע שמופיע בתקליט - קללות לציירים)

5) המקצוע החמישי - הנדסה
שלום רוזנפלד: הלוואי שתהיה אחראי לאקוסטיקה בבנייני האומה.
דן בן אמוץ: שתזכה לבנות לעצמך בית של שלוש קומות, ושהוא ישקע יחד איתך ועם הדיפלומה שלך.
שתפול לתוך מערבל בטון וימזגו אותך לתוך אבן הפינה של בית המהנדס המופרע.
שיהנדסו אותך כל החיים כמו שאתה הנדסת אחרים, יא חתיכת בלוק מתפורר. בלטה מטומטמת. קלוץ מטוייח.
שתיפול לתוך בור סיד שאינו מאבד אף טיפה.
שישכיבו אותך רק לפי משקל מים.
שיישרו את האופי העקום שלך עם בולדוזר.
שהפנים שלך יעלו חלודה. חתיכת בטון מזויין שכמוך.

6) המקצוע השישי - מסחר
דן בן אמוץ: שתאגור מאה טון סוכר, ומחירו ירד מיום ליום עד שתפסיד עליו את מה שהרווחת מעסקי הספסרות שלך. סוחר נשמות שכמוך.
שיתפסו אותך בהברחת שעונים ויכניסו אותך לתוך קופסת פירות.
שייסתמו נקביך יחד עם כל מקורות הפרנסה שלך.
שתפשוט את הרגל ושיעבור עליה מכבש דרכים.

7) המקצוע השביעי - הוראה
דן בן אמוץ: שתרד שאולה כמו שאתה יורד לחיינו.
חמור נושא ספרים אחד.
שלשונך תיפול על לשון ותידבק שם לעולם.
שתלבין בעיות עד שילבינו שערותייך.
מי ייתן שירבו התלמידים שיצקו מים על ידיך. אבל מים רותחים!
שתתאבק בעצמך באפר רגליך.
שתשב על קתדרה שפיזרו עליה נעצים.
מימיך נשתה. תשתה אותם בעצמך - קולב בגדים עקום. דחליל ממושקף ומזיע. 
שתסדק שפתך בקיץ.
שירד על ראשך הקירח והנבוב כל מה שאתה מאחל לנו.
שתצא לטיול ושתלך בדרך כל הארץ.
שתנוח על משכבך בשלום ושתתעורר עם אבותיך.
שתשכח את ביאליק בעל פה כשתפגוש אותו.
שתקבל בלתי מספיק מאשתך!

8) המקצוע השמיני - רוקחות
גבריאל צפרוני:  שיהיה לך בית מרקחת במקום מרכזי בעיר וכל אחד יבוא לטלפן עם עשר לירות בכיס.
דן בן אמוץ: (זהה לקטע שמופיע בתקליט).
 
 
הגרסה המלאה תעלה בקרוב לעמוד היוטיוב של מערכונים ישראלים.   
 
 
 

 
 
 
קטעים נוספים
 
"איך מספרים בדיחה" (נקרא גם "איך הורסים בדיחה" וגם "בדיחה בנוסחים שונים". בספר "איך לעשות מה" נקרא הקטע "הצילו! מספרים בדיחה"). המערכון נכתב לתכנית הרדיו "שלושה בסירה אחת" בשנת 1956. 
 
הבדיחה:
יהודי אחד שירד מאוניה בחיפה, הבריח שני שקים של קפה. כשהגיע למכס והפקיד אמר לו לפתוח את החפצים וראה את השקים שאל אותו: "מה יש לך פה?", אז הוא אמר: "פה יש לי אוכל בשביל ציפורים". אמר לו: "פתח את השקית". רואה קפה. אומר לו: "מה אתה משוגע? ציפורים אוכלים קפה?" אז ענה לו: "ירצו יאכלו, לא ירצו, לא יאכלו".

את הבדיחה הזאת ניתן לספר באופנים שונים:
- שיטת השאלה - אתם מכירים את הסיפור הזה על היהודי ש..." עד "ירצו, יאכלו, לא ירצו, לא יאכלו". מכירים את זה? לא. אז ככה "יהודי אחד.."
- יש כאלה שהורסים את הבדיחה ישר בהתחלה. "אתם מכירים את הבדיחה עם האיש הזה שאמר ירצו יאכלו, לא ירצו לא יאכלו?"
- הבדיחה האישית - יש כאלה שחושבים שהבדיחה תהיה יותר מוצלחת אם יהפכו אותה לבדיחה אישית. "לפני חודשיים כשחזרתי מאיטליה עמדתי במכס, ראיתי לידי עומד אדם.."
- יש את אלה שמוסיפים לבדיחה פרטים לא חשובים - אדם אחד, נגיד שמו רבינוביץ'. הוא חי בצרפת ויום אחד מקבל מכתב מאחותו בתל אביב שמתקרב הפסח ואולי יבוא ארצה לבקר. אז הוא שאל את היהודים בפריז מה כדאי להביא לאחותו. אפשר להביא שעונים, יהלומים, מכשירי רדיו. הוא רצה משהו פשוט. אז אמרו לו תקח קפה. איזה קפה? יש קפה טורקי ויש קפה ארגנטיני...
- יש את האדם ששוכח את הפרטים החשובים - פעם יהודי אחד בא לחיפה. המוכס שואל אותו מה יש לך כאן... אה רגע.. שכחתי לספר..
- שיטת עיתוני ההומור: פקיד המכס: מה מצוי כאן? יהודי: מזון לבעלי כנף. פקיד המכס: הייתכן? כיצד בעלי כנף אוכלים קפה? יהודי: כאוות נפשם יאכלו אם רק ירצו.
- שיטה ייקית. ייקה ששמע את הבדיחה אמר "זה פטנט!". נסע לחוץ לארץ. קנה שני שקי קפה. חזר לחיפה, למכס...
- שיטת מוסר ההשכל. יהודי מגיע לחיפה, למכס. פקיד המכס שואל אותו: "מה יש לך פה בשקים?" אז הוא אומר לו: "אין דבר העומד בפני הרצון". אומר לו: "מה זאת אומרת?", עונה לו: "תיכף אני אוכיח לך. פה בשקים האלה יש לי מאכל לציפורים." המוכס פותח את השקים ושואל "הייתכן? ממתי ציפורים אוכלים קפה?". עונה לו: "הוא שאמרתי, אין דבר העומד בפני הרצון!".
- שיטת חוסר הביטחון. מבקשים מהאדם לספר בדיחה, והוא אומר "אתם מכירים את זה". דוחקים בו לספר. אז הוא מתחיל "פעם אחד יהודי בא לחיפה. אני רואה שאתם מכירים את זה..".
- שיטת הזוג. בעל ואשתו יושבים בין חברים. האישה אומרת לבעלה "ספר את הבדיחה הזאת עם הקפה". הוא אומר לה: "הם מכירים את זה". היא אומרת לו שיספר. אז הוא מתחיל "פעם אחת יהודי בא לחיפה עם שני שקים קפה." אז אשתו אומרת "זה לא היה בחיפה. זה היה בלוד"..  
 
 
 
 
כיצד לזכור מספרים (בספר "איך לעשות מה" נקרא הקטע "איך לזכור מספרים ושמות").
 
שאלו את דן בן אמוץ איך הוא מצליח לזכור כל כך הרבה מספרים. הדבר פשוט מאוד. צריך להמציא 10 אסוציאציות לעשרת הספרות:
אחד - אלוהים. שניים - הורים. שלוש - בנים. ארבע - מסגרת (מרובע). חמש - בטהובן (הסימפוניה החמישית). שש - שקט (ששש...). שבע - שור (חומות יריחו, שבעה סיבובים, תקיעת שופרות. שופר עשוי מקרן, לשור יש קרניים). שמונה - עקום (היתה פעם אמרה ידועה: "עקום כמו שמונה").  תשע - אשה הרה (תשע חודשים). עשר - אספירין. (אפס עגול).
רצוי לבחור את התמונה הראשונה הבאה לראש. נניח רוצים לזכור את המספר 52796. בטהובן (5) מנגן לפני ההורים (2) יצירה לקרן שור (7) ואשה הרה (9) צורחת בחדר הסמוך שש.. שקט (6).
תרגיל קטן: כמה זה הבנים אוכלים שור עקום בשקט ואלוהים לוקח אספירין במסגרת? 3786104.
יש בעיה קטנה: כשאותה סיפרה מופיעה מספר פעמים בזו אחר זו מציינים פשוט את מספר הפעמים על ידי תמונה. למשל: 1000044426 יהיה: אלוהים (1) קונה מסגרת (4 פעמים) של אספירין (0) והבנים (3 פעמים) נותנים מסגרות (4) להורים (2) בשקט (6).
הנה תרגיל: כמה זה שור עקום במסגרת אספירין כפול אישה הרה חסוכת בנים היושבת עם בטהובן על ברכי ההורים?
תרגיל שני: מה פירוש המספר 4230004817206669548?
ותרגיל אחרון: חשוב על מספר, הוסף אישה הרה, החסר שור, חלק להורים, הכפל בבנים, הוסף אלוהים, זרוק החוצה את בטהובן, וחלק שוב להורים. חשוב בשקט. נשאר לך אספירין? תודה רבה. יש לי כאב ראש איום!!! 
 


מכתב אהבה של נהג - המכתב של נהג חאפר לאהובתו. 
הנהג כותב לזוגתו יפה, שכבר עברו עשרה ימים מאז ראה אותה בחיפה. הוא כתב לה ארבעה מכתבים ואתמול קיבל ממנה מכתב. הוא מלין על כך שהמכתב שלה קצר. היא כמו אהרון קצרה. הוא קמצן בכסף והיא במילים. הוא מספר לה על הנוסעים שעלו איתו. הוא מאס בחיי הרווקות ורוצה להתחתן איתה. הוא עובד ביום ובלילה. כשיתחתנו הוא יעבוד רק ביום כנהג ובלילה יעבוד בשבילה. היא שואלת על החברים שלו. הוא מספר לה על החברים שלו. לדוגמא, יש לו חבר בשם אלי אדוני. חזק. פעם אחד מישהו התחיל איתו אז אמר לו: "לך לך, או שאוריד לך את הרגליים, אשאיר אותך עומד על ג'ק". 
 
 
 
 
 
תכנית מלאה של "שלושה בסירה אחת" - שודרה ב-19.5.58:

משתתפים: המוסיקאי מרק לברי, הזמר צדוק סביר, חיים חפר, אמנון אחי נעמי, שלום רוזנפלד, גבריאל צפרוני, דן בן אמוץ.

רשימת הקטעים בתכנית:
הצוות - שאלות על תל אביב
חיים חפר - "אולי אולי" (שיר מפי חיים חפר)
מרק לברי ולהקה כלית - קונצ'רטו בסגנון קלסי
אמנון אחי נעמי - ביקורת על הקונצרט
שלום רוזנפלד - ראיון עם המלחין
גביראל צפרוני - הקונצרט בעיני אחד המרגים
דן בן אמוץ - אחד "החברה" שלקח את חברתו (בטעות) לקונצרט
יוסף ידין - "הכניסיני תחת כנפך" בפי דמויות שונות (קזבלן, סירנו דה ברז'ק, פרופ' היגנס)
פרוש פוזדיסטי של חלום לפי דמויות שונות:
א) אמנון אחי נעמי  - חלומו של משוגע
ב) דן בן אמוץ - חלומה של אחת מיושבות "רוול"
ג) שלום רוזנפלד - חלומו של משקיף או"ם
צדוק סביר - אולי אולי. 
 
 
 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה